Entrevista a Juan Vizcaino (A.J. Barnabitas)
4 de gener de 2017
Una ciutat amiga dels animals
13 de gener de 2017

Una proposta pels nostres poliesportius

Malauradament, totes les pors que vàrem expressar fa un any sobre els poliesportius s’han vist superades per la realitat

Fa un any, en el ple del novembre de 2015, vàrem presentar una moció per encarregar una auditoria externa dels poliesportius Besòs i Marina-Besòs. Ho fèiem preocupats per la situació de permanent deteriorament dels equipaments i dels problemes de gestió declarats pels mateixos concessionaris. Amb aquella moció preteníem fer un primer pas per saber realment quan ens costaria als ciutadans poder dur a terme una gestió municipal dels nostres equipaments, sense necessitat d’empreses que es queden els beneficis quan tot va bé però fan pagar als ciutadans les despeses quan tot va malament.

En els acords d’aquella moció reclamàvem una auditoria externa de les dues concessions municipals, el poliesportiu del Besòs i el poliesportiu Marina-Besòs; també que aquestes auditories es fessin públiques al web de l’Ajuntament perquè qualsevol ciutadà o ciutadana en pogués consultar els resultats. Parlàvem de continuar donant servei a la ciutadania i de garantir els llocs de treball de les persones, així com també de la fiscalització dels comptes dels concessionaris i de transparència.

La moció va ser aprovada amb els vots favorables d’ERC (2), SAeC (3), ICV (2), MÉS (2) i PP (2). Va comptar amb 10 abstencions: PSC (6), C’s (3) i CiU (1).

Des de l’equip de govern se’ns va acusar d’afegir complicacions a una situació complexa, fins i tot de “posar en perill el consistori”.

Passats els cinc mesos que vàrem posar de límit, no només no s’havia fet res del que s’havia aprovat a la moció, sinó que en el ple del 30 de març de 2016 s’aprovava un dictamen per bonificar l’IBI a l’empresa GIMESPORT sense demanar-li els comptes a canvi. En aquell ple ens vàrem quedar sols votant en contra d’una bonificació que es basa en la utilitat pública, mentre GIMESPORT no proporcionava a les entitats esportives de Sant Adrià el tracte que mereixien.

Però tot això ha quedat totalment centrifugat pels esdeveniments. Els impagaments de GIMESPORT han generat un efecte “bola de neu” que ha acabat en una allau que ha escombrat el poliesportiu Marina-Besòs, els llocs de feina dels seus treballadors. Ara, una nova amenaça plana sobre el poliesportiu Besòs”.

El passat 25 d’octubre els usuaris i usuàries del poliesportiu van veure com es quedaven sense aigua calenta després que l’empresa subministradora de gas en tallés el servei per impagament. Pocs dies després GIMESPORT tancava les portes del poliesportiu i retornava les claus de les instal·lacions a l’ajuntament, deixant sense servei la ciutadania, les entitats esportives i, el pitjor de tot, deixant en “acomiadament tàcit” els quaranta treballadors.

Des que GIMESPORT va retornar les claus tots els grups polítics del consistori han volgut abanderar la defensa dels poliesportius. Fins i tot aquells que es van abstenir en la moció en què nosaltres demanàvem una auditoria i parlàvem obertament de remunicipalitzar, ara demanen una gestió pública dels equipaments esportius de la ciutat.

Des d’ERC seguim apostant per la gestió pública no només dels poliesportius, sinó de l’esport com a eix vertebrador d’una ciutat que compta amb un important nombre de clubs esportius, molts d’ells capdavanters en les seves disciplines.

En l’actualitat tots els focus se centren en dues línies d’actuació: salvar el poliesportiu Besòs, en concurs de creditors en el moment d’escriure aquest article, i reobrir el Marina-Besòs, retornant els llocs de feina als treballadors.

Però cal molt més que bones intencions i declaracions. El que necessita la ciutat és valentia. A ERC vàrem tenir valentia fa un any demanant una auditoria, i l’hem tornat a demostrar aquest mes de desembre impulsant una moció en què demanàvem que l’ajuntament es fes càrrec dels sous pendents de pagar als treballadors, i en cas que GIMESPORT no retorni aquests diners a l’ajuntament, que aquest els recuperi de l’aval que GIMESPORT va dipositar en el moment de prendre possessió de la concessió.

A dia d’avui els treballadors i treballadores de GIMESPORT fa tres mesos que no cobren el seu sou, sense una carta d’acomiadament que els permeti cobrar la prestació d’atur, i sense poder cercar una altra feina, en un desemparament legal que necessita solucions, solucions i valentia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *