5 cèntims març 2018
5 cèntims març 2018
27 de març de 2018
captura votació al Senat
El PP usa la seva majoria al senat per tombar una moció d’ERC per la recuperació de la Memòria Històrica al Camp de la Bota
11 d'abril de 2018

Posicionament sobre el futur del Camp de la Bota

Camp de la Bota

Arran de les darreres informacions aparegudes sobre la construcció d’un hotel a l’espai a on ara hi ha la placa en record dels afusellaments del Camp de la Bota, des d’Esquerra Republicana – Sant Adrià de Besòs volem manifestar el següent:

 

  • L’actual espai que ocupa aquest recordatori, i l’estat lamentable de conservació del mateix, no són dignes d’un espai a on van ser represaliades més de 1.700 persones.
  • La construcció d’un hotel en la zona que ocupa actualment el Camp de la Bota és el resultat del pla urbanístic de la zona i de no tenir la propietat del terreny, existeixen interessos privatius que són posats per davant de la memòria. Un pla que, per no ser presents al consistori en legislatures anteriors, Esquerra no va poder votar.
  • En els plans inicials hi havia un petit espai reservat per allotjar la placa i el panell informatiu actual. Ens mostrem totalment contraris a aquest plantejament, ja que significaria arraconar la memòria dels represaliats.
  • Davant dels dubtes que en els darrers mesos han sorgit sobre l’emplaçament concret del denominat “parapeto” (espai on es realitzaven els afusellaments), demanem que el Memorial Democràtic determini el punt concret on es van dur a terme els afusellaments.
  • Demanem, així mateix, que en el punt exacte que es determini s’instal·li una placa commemorativa com s’està fent arreu d’Europa a l’estil de les llambordes Stolpersteine, i si es possible per les limitacions de l’espai, es construeixi l’espai memorialistic que reclamem.
  • La dignificació del Camp de la Bota passa per la creació d’un espai de memòria de primer ordre, no només l’adequació de l’espai actual. S’ha de traspassar l’àmbit municipal i convertir el Camp de la Bota en un lloc de referència a nivell nacional, un espai de país.
  • En aquest sentit, demanem que es dugui a terme un concurs internacional d’idees per tal de determinar el projecte final, i que en aquest procés d’elecció del projecte puguin participar les entitats veïnals del barri, especialment l’Arxiu Històric del barri de la Mina i el Camp de la Bota.
  • El projecte memorialístic ha de servir per cosir el barri de la Mina, no només amb el seu passat, sinó també amb el seu futur, buscant sinergies amb la nova universitat i esdevenint un element de cohesió urbanístic que ajudi a salvar la barrera que suposa la ronda litoral.

 

Només d’aquesta manera aconseguirem dignificar un espai en el qual moltes persones van perdre la vida a causa de l’odi, i permetrem que la nostra ciutat i el nostre país es reconciliïn amb el passat, a més de dotar de contingut tot un espai molt més ampli que l’actual, i que urbanisticament està trinxat per una autopista i un port que el fan mirar d’esquenes al barri i a la ciutat.

 

Moció al Senat
La feina del Grup Municipal d’ERC ha estat constant i persistent amb la ferma voluntat de dignificar l’espai del Camp de la Bota i en aquest sentit, aquest proppassat dilluns 9 d’abril, el senador republicà Bernat Picornell va defensar al Senado una moció per tal no només de dignificar l’espai convertint-lo en un autèntic espai de referència pel que fa a la memòria històrica sinó perquè sigui l’Estat, responsable subsidiari de la repressió viscuda, qui es faci càrrec a nivell econòmic. El Partit Popular va bloquejar la iniciativa votant en contra i fent valer la seva majoria absoluta per fer callar la veu de la memòria històrica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *